THITUS.NL

kritische en soms creatieve gedachtes over religie en levenshouding

water

Thitus.nl over Malala Yousafzai

 

Malala Yousafzai heeft samen met Kailesh Satyarthi in 2014 de Nobelprijs voor de vrede gewonnen, voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.

"for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education"


 

Het verhaal van Malala

 

Malala is geboren op 12 juli 1997 in Swat in het Noordwesten van Pakistan. Haar vader, Ziauddin Yousafzai, vernoemde zijn dochter naar de historische heldin Malali of Maiwand in Afganistan. Haar vader leidde een school en was advocaat. Hij was een felle tegenstander van het beleid van de Taliban om meisjes te verbieden naar school te gaan.

In 2012 kreeg de Taliban meer grip op de regio en ging Malala onder een pseudoniem een Blog schijven voor de BBC Urdu service, over de angst dat haar school aangevallen zou worden en de toenemende militaire activiteit in Swat. Televisie en muziek werd verboden en meisjes mocht niet winkelen en haar vader kreeg de opdracht de school te sluiten.

Malala en haar vader kregen doodsbedreigingen maar ze bleven zich uitspreken voor het recht op onderwijs. Rond die tijd werd Malala onderdeel van een een documentaire van de New York Times en werd haar identiteit als schrijver van de BLOG bekend. Aan het eind van het jaar 2011 kreeg ze daarvoor de Pakistaanse Vredesprijs.

Op 9 oktober 2012, een paar weken na de uitreiking van die vredesprijs toen Malala van school op weg was naar huis, stapte een gewapende en gemaskerde schutter de schoolbus in en vroeg wie Malala was. Malala werd met één kogel beschoten die door haar hoofd, nek en schouder ging. Twee van haar vrienden werden ook gewond.

Malala overleefde deze aanslag en werd vervoerd naar Engeland voor behandeling. Pas in Januari 2013 kon ze het ziekenhuis verlaten.

De poging van de Taliban om Malala te vermoorden werd wereldwijd veroordeeld. en leidde tot protesten door heel Pakistan. Meer dan 2 miljoen mensen tekenenden een petitie voor het recht op onderwijs, en de National Assembly nam snel een wet aan voor vrije en verplichte opleiding.

Malala ging door met haar strijd en schreef het boek "Ik ben Malala". Malala viel op door haar vechtlust, haar verhaal en haar persoonlijke wijsheid. Ze werd een voorvechter voor de miljoenen meisjes die wereldwijd de toegang tot onderwijs wordt ontzegd vanwege sociale, economische, wettelijke en politieke redenen.

Malala kreeg de Nobelprijs voor de vrede in 2014 en startte het Malala fonds om bewustzijn te bevorderen voor de sociale en economische gevolgen van opleiding van meisjes en meisjes de mogelijkheid te geven hun stem te laten horen, om hun potentieel te bevrijden en veranderingen te eisen.

Kijk op haar site hoe ze zich inzet met haar Malala fonds en doe een bijdrage.


 

Nobelprijs toespraak van Malala

 


 

Malala spreekt tot de Verenigde Naties

Op 12 juli 2013, haar 16e verjaardag, hield Malala een toespraak in het VN-hoofdkwartier in New York. Deze datum is daarna door de VN uitgeroepen tot Malala Day. Malalal reageerde: "De dag is voor alle vrouwen, meisjes en jongens die voor hun rechten hebben gevochten."

 


Malala in The Daily show

Alweer is Malala indrukwekkend. Ze zegt bijvoorbeeld: "Wat doe je als de taliban naar jou komt om je te vermoorden? Eerst dacht ik; ik pak een oude schoen en sla hen ermee. Maar daarna dacht ik daarmee doe ik hetzelfde wat zij doen. Je moet niet tegen anderen vechten met geweld, maar met vrede en overleg. En toen zei ik; als ze komen leg ik hen uit hoe belangrijk opleiding is en dat ik ook opleiding wil voor hun kinderen. En dan zou ik zeggen: dat wilde ik vertellen, doe nu maar wat je wilt."Ziauddin Yousafzai, de vader van Malala


Ziauddin Yousafzai, de vader van Malala, vertelt in deze Tedtalk over de cultuur rond meisjes in Pakistan. Hier wordt duidelijk dat meisjes in die cultuur niet gewaardeerd worden en minimale rechten en heel veel plichten hebben. We zien ook dat de vader van Malala hier anders over denkt en dat dat de opvoeding van Malala bijzonder was. De strijdlust en het verzet tegen de onderdrukkende cultuur is bij haar dus al met de paplepel ingegoten.