THITUS.NL

kritische en soms creatieve gedachtes over religie en levenshouding

water

Kennis

bijbelstudies, theologie, godsdienstonderwijs, leren, wijzer worden, meer kennis vergaren, God beter begrijpen enz. enz.


Kennis laat je groeien

Als je de bijbel bestudeerd, zal je steeds meer begrijpen en steeds meer kennis krijgen, je kan dit vergelijken met de groei van een plant.

Als je een zaadje in de grond stopt, zal hier een plantje uitgroeien. Dit plantje zal dankzij voedingsbodem, water en zonlicht steeds groter groeien. Terwijl hij dit doet, zullen er aan de onderzijde steeds oude blaadjes afvallen, terwijl er aan de bovenzijde meer en meer blaadjes bijkomen. Op een gegeven moment zal het plantje door het zonlicht gaan bloeien. Wat uiteindelijk leidt tot de vorming van zaad waarmee weer nieuwe plantjes kunnen ontstaan.

Het zaadje is het woord van God, zoals het in de bijbel staat. Het plantje dat zijn wij. Het voedsel, dat is het geschreven en gesproken Woord van God. Het zonlicht, dat is God zelf, hij zorgt dat we kunnen bloeien.

Sommige mensen zullen door het bestuderen van de bijbel, lezen van achtergronden, theologische studies, enz. snel groeien. Het worden hele grote planten met heel veel blaadjes. Alleen dat is leuk voor die plant, cq die mens, maar God heeft er nog niets aan. De plant moet gaan bloeien! We moeten God willen toelaten in ons leven, en alleen dan, kunnen we bloemen vormen, alleen dan kunnen we het zaad verspreiden.

Sommige plantjes hebben maar enkele blaadjes maar wel mooie bloemen, terwijl anderen uitgroeien tot complete struiken zonder bloemen. Deze struiken mogen jaloers kijken naar de bloemen van de kleine plantjes, want zij hebben het doel al bereikt.

Zij moeten zich realiseren dat ze zich niet alleen moeten bezig houden met het ophalen van voedsel uit de aarde, maar dat ze zich naar boven moeten richten naar de zon! Gebeurt dit niet, dan bestaat zelfs het gevaar, dat deze grote struiken bloemloos zullen sterven, en nog erger, andere kleine plantjes met bloemen het licht ontnemen.

Als Christen hoef je daarom nooit trots te zijn op de kennis die je hebt. het gaat erom wat je ermee doet. En als je als Christen het idee hebt dat je nog steeds zo weinig weet, schaam je niet, deel datgene wat je hebt en laat je niet imponeren door de "kennis" van anderen.


Wat zegt de bijbel?

"mooie vergelijking", zal je zeggen, "maar slaat het ergens op?" Ik zou zeggen lees het zelf eens na:


Beperking van kennis

Maar pas op! Uw kennis is altijd beperkt!

Hoe mooi het ook is om kennis te hebben en hoe fijn het ook voelt om het zaad te verspreiden. Bedenk dat u niet Jezus bent, u bent slechts een mens. Per definitie heeft een mens beperkte kennis, per definitie is een mens niet zonder zonde. U mag er daarom nooit van uit gaan dat u de wijsheid in pacht heeft, u mag er nooit van uit gaan dat uw waarheid beter of groter is dan die van een ander. Deel uw waarheid daarom met anderen, maar dring hen niets op, dwing hen niet uw waarheid te accepteren. Veroordeel anderen niet omdat ze een andere waarheid kennen. Sta open voor andere meningen en vergelijk de meningen objectief. Als uw waarheid sterk is, zal hij u niet in twijfel brengen. Brengt de andere visie u in twijfel, dan heeft u een aanknopingspunt om verder te onderzoeken. U kunt uw hele leven blijven studeren en onderzoeken en toch de waarheid nooit volledig kennen. Het leven gaat niet om het bereiken van het eindpunt, maar om de weg er naartoe.

Een artikel dat hiermee verband houdt; wat is de waarheid?