THITUS.NL

kritische en soms creatieve gedachtes over allerlei soorten relaties

water

Hoe je gelukkig kan worden.

 

"Hoe kan ik gelukkig worden?" Deze vraag is de drijfveer in het leven van veel mensen. Ook denken veel mensen het antwoord gevonden te hebben, bijv;

 • Rijk worden,
 • Succesvol worden,
 • Beroemd worden,
 • enz.

Op deze pagina laat Thidee enkele visies zien op dit onderwerp en het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Eigenlijk weten we het allemaal wel, maar velen willen het niet toegeven.


Het kopen van geluk

Schrijver Benjamin Wallace vertelt in deze Tedtalk uit 2008 hoe hij op zoek is gegaan naar de duurste producten op aarde. Deze dure producten zijn alleen weggelegd voor de rijken der aarden en moeten toch wel een bijdrage leveren aan het geluk van deze mensen. Ondanks de te verwachten overwaardering van dure producten, blijkt toch dat de menselijke hersenen, bij informatie over een hogere prijs, een grotere genotservaring produceren, zelfs als het product van gelijke kwaliteit is. Het gevolg is dus dat mensen die dure producten kopen echt de beleving ervaren dat het beter is dan goedkopere.

Maar gaat dit verhaal niet verder? Worden we niet de hele dag verleid om de producten te kopen waar we gelukkig van worden? Het lidmaatschap van de sportschool voor de strakke buik waar we vast gelukkig van worden. De loten voor de loterij waar we zoveel geld kunnen winnen dat we nooit geen zorgen meer hoeven te maken. Het nieuwe model auto, het nieuwe koffiezetapparaat, de nieuwe smaak chips, het superabsorberende maandverband en ga zo maar door. Het enige verschil tussen de mensen met weinig geld en die met veel geld lijkt te zijn dat de producten die ze nodig hebben om gelukkig te worden duurder zijn. Eigenlijk kennen we allemaal wel het cliché dat geluk niet met geld te koop is. Maar hoe vinden we dan het geluk?Geluk is wel te koop.

Helemaal tegengesteld aan het vorige punt, vertelt Michael Norton in een TedTalk uit 2011 dat je met geld wel geluk kunt kopen. Eerst komt hij met enkele voorbeelden van mensen die een loterij hebben gewonnen en daardoor juist enorm ongelukkig worden. Vervolgens vertelt hij dat je van geld gelukkig kan worden als je het besteed aan anderen. Dit wordt ook met een wereldwijd onderzoek ondersteund.75 Jaar onderzoek

Psychiater Robert Waldinger vertelt in een Tedtalk uit 2015 over een onderzoek dat al 75 jaar loopt in Amerika. Het is gestart in met diverse groepen jongeren van 19 en sinds die tijd wordt die groep gevolgd. Ze krijgen vragen over hun leven, hoe ze zich voelen, wat hun gezondheid is, er worden medische gegevens bij betrokken en dit alles geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van deze mensen. Uit het onderzoek komt naar voren dat goede liefdevolle relaties het allerbelangrijkste zijn voor een gelukkig leven met voldoening; dat is de relatie met de eigen partner, maar ook de sociale omgeving. Maar deze uitspraak doet tekort aan het resultaat, dus luister zelf naar deze inspirerende woorden.De geheimen van een gelukkig leven


Voor sommigen zal het vorige antwoord niet voldoende zijn, zo eenvoudig kan het tenslotte toch niet zijn. Of ze hebben geen prettige relatie en moeten dus alteratieven zoeken om gelukkig te worden. Op de pagina Al the secrets of happiness explained vinden we nog 12 "wetenschappelijk bewezen geheimen" voor een gelukkig leven. Samengevat bestaan deze uit:

 1. Optimisme: Omarm alles wat je op je leven tegenkomt met de gedachte dat uiteindelijk uit alles iets goeds zal voortkomen. Met als voorbeeld mensen die ondanks een lichamelijke beperking door een ongeluk nu gelukkiger zijn omdat ze veel bewuster leven en de focus leggen op zaken die echt belangrijk zijn en waar ze echt geluk in vinden.
 2. Liefde: Geef anderen je liefde, dat kan je partner zijn, je ouders, je kinderen maar ook vrienden, collega's of anderen waar je voor zorgt of vrijwilligerswerk voor doet. Als je anderen je liefde geeft, zal je ook de waardering voelen en je thuisvoelen in de geborgenheid van de relatie.
 3. Moed: Kom op voor de normen en waarden waar je in geloofd, ook al maakt het je niet populair. Probeer te "will to pleace" onder controle te houden en durf NEE te zeggen als het gaat om dingen die jij niet wilt of waar je niet achter staat. Door voor jezelf op te komen krijg je meer waardering voor jezelf.
 4. Maak je eigen keuzes: Laat je leven niet leiden door anderen, bepaal zelf wat je wel en niet wil doen. Uiteraard zal dit bij je werk niet altijd opgaan, maar in je vrije tijd heb je die ruimte wel.
 5. Probeer nieuwe dingen: Wees niet bang voor tegenvallers, mislukkingen e.d. Probeer regelmatig nieuwe dingen; wees nieuwsgierig en onderzoekend dat stimuleert de aanmaak van dopamine wat je een prettig gevoel geeft.
 6. Geniet van je huidige leven: Kijk bewust naar de positieve dingen die je hebt meegemaakt, geniet ervan en denk er af en toe aan terug. Het versterkt het gevoel dat je leven goed is.
 7. Goede gezondheid: Een goede gezondheid helpt je om je prettig te voelen. Probeer daarom gezond te leven. Dit betekent niet dat je elke dag naar de sportschool hoeft of op streng dieet moet. Gezond leven is gevarieerd eten en drinken en regelmatig bewegen en de ongezonde dingen zoals alcohol drinken en roken niet of in beperkte mate te doen.
 8. Spiritualiteit: Spiritualiteit blijkt goed voor mensen te zijn. Mensen die regelmatig bidden of mediteren voelen zich prettiger. U hoeft niet gelijk fundamenteel gelovig te worden, maar bewuster nadenken over het leven en onderzoeken of er meer is kan geen kwaad.
 9. Altruisme: Een mooi woord voor het goed zijn voor anderen zonder er iets voor terug te verwachten of er zelf beter van te worden is een mooie eigenschap. Als je dit echt uit de grond van je hart doet, kan je hier heel gelukkig van worden.
 10. Perspectief: Leg de focus op de positieve dingen in het leven. Bij een verandering van werk zullen positieve mensen kijken naar de nieuwe kansen die ze krijgen, terwijl de negatieve vooral de problemen zien die ze kunnen tegenkomen.
 11. Humor: Humor helpt je problemen te relativeren. En bij het lachen komen stoffen vrij die je lichaam helpen bij het verwerken van stress.
 12. Doel: Zorg dat je een doel hebt om elke dag uit bed te stappen. Dit doel kan zijn zorgen voor je geliefden, werken aan wereldvrede of elk ander doel wat voor jou belangrijk kan zijn. Het is bekend dat sommige mensen die een grote prijs hebben gewonnen erg ongelukkig worden omdat ze geen echt doel meer hebben in het leven. Werken is niet meer nodig, ze kunnen kopen wat ze willen, dus wat is het nut om uit bed te stappen?

Kritische gedachte

De voorgaande punten zijn waarschijnlijk wel waar, maar wat moet je als je geen prettige liefdevolle relatie hebt. Wat moet je als je van jezelf niet zo optimistisch bent. Wat moet je als je je zorgen maakt over de toekomst? Vooral in het punt over de "geheimen van een gelukkig leven" lijkt het alsof het advies is om bepaalde persoonlijkheidseigenschappen aan te zetten.

In de praktijk werkt dat niet zo simpel. Als je geen grote problemen hebt, kan je de punten gebruiken om nog wat gelukkiger te worden. Maar als je wel problemen hebt zal je dieper moeten graven, bij grote problemen adviseren we om professionele hulp te zoeken.