THITUS.NL

kritische en soms creatieve gedachtes over allerlei soorten relaties

water

Jezelf verbeteren

 

Omdat je deze pagina leest, is de kans groot dat je op zoek bent naar manieren om jezelf te verbeteren. Mogelijk heb je al veel boeken over dit onderwerp gelezen, veel sites bekeken en mogelijk ook trainingen gevolgd. Mogelijk ben je ook wat teleurgesteld omdat al deze informatie nog niet tot echt grote veranderingen heeft geleid. Op deze pagina worden tips gegeven hoe je de effectviteit van de theorie kan verhogen.


Herhaling

Repetitio est mater studiorum, oftewel; herhaling is de moeder van studie. Deze wijsheid vormt de basis van succesvol studeren. Als we deze wijsheid ook toepassen op ons eigen Persoonlijk Ontwikkelings Plan, moet dat ook tot succes leiden. Zo eenvoudig kan het zijn.
In de praktijk zien we vaak dat mensen een training volgen en vol enthousiasme naar buiten komen. Maar de volgende dag wacht een dubbele stapel werk op het bureau en zit de E-mail box 2x zo vol met mailtjes die nu nog urgenter zijn geworden. Het toepassen van de aangeleerde technieken moet dus nog even wachten. Dit blijkt echter een structureel probleem; na een tijdje is de kennis en het enthousiasme deels vervaagd en heeft u maar beperkte tijd om het toe te passen. Er is niemand die u helpt en uw pogingen waardeert.
Herhaling is daarom belangrijk! Maak daarom tijdens of direct na de bijeenkomst duidelijk leesbare aantekeningen. Om nieuwe kennis en inzichten in de praktijk te brengen doorloopt men vaak 6 stappen, maak voor uzelf een tijdsplan om dit uit te voeren, telkens gaat u terug naar uw aantekeningen om de koers en voortgang te bewaken:

1 Onbegrip U kent de inhoud van de methode nog niet
2 Gedeeltelijk begrip U kent de inhoud maar twijfelt over de toepassing
3 Gedeeltelijke toepassing U probeert het toe te passen en ontdekt de voordelen en de puzzlestukjes vallen op hun plaats
4 Volledig begrip U begrijpt de methode nu helemaal
5 Toe-eigenen U bent master van de methode en ziet het als uw methode
6 Verbreiding U probeert anderen van uw methode te overtuigen

Verdrink niet!

Tegenwoordig zijn er zoveel boeken, sites en studies over management, leiderschap, doelgericht en andere "verbeter jezelf" onderwerpen, dat je overvoert wordt met informatie. Het ene concept heb je nog niet verwerkt of het andere vraagt alweer om je aandacht. Als je niet oplet, verdrink je in de grote hoeveelheid informatie en concepten. Neem tijd om keuzes te maken, beperkt jezelf tot een haalbaar doel en ga daarvoor. Door gebruik te maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan volgens het SMART principe: Stel jezelf een doel dat voldoet aan de volgende criteria:

  • Specifiek (het moet een duidelijk omschrijfbaar doel zijn)
  • Meetbaar (het resultaat moet meetbaar zijn, zodat je kan zien wat de vorderingen zijn)
  • Ambiteus (de lat moet hoog liggen, zodat het echt moeite kost om het te halen)
  • Realistisch (De lat moet niet onrealistisch hoog liggen, anders werkt het demotiverend)
  • Tijdgebonden (Het specifieke doel moet op een vooraf te bepalen moment behaald worden

Om het doel te behalen is het wel nodig dat tussentijds de voortgang bewaakt wordt en dat je positief gecoachd wordt. Dit kan je laten doen door je leidinggevende, een personeelsfunctionaris, een collega of een externe coach.


Positief denken

Heel veel mensen zijn opgevoed met correcties op negatief gedrag in plaats van beloning van positief. Ook in de scholing en het bedrijfsleven is deze benadering nog vaak van toepassing. Wie kent niet de zeemeeuw manager? Je ziet hem niet als het goed gaat, maar als het slecht gaat, komt hij krijsend naar binnen, schijt iedereen onder en vertrekt dan weer. Al die negativiteit in ons leven maakt het moeilijk om vertrouwen in onszelf te hebben of krijgen en het vast te houden. Het is mooi als je een persoon hebt die het vertrouwen in jouw uitspreekt, maar het is nog mooier als je vertrouwen in jezelf kunt hebben. Het kan geen kwaad om elke morgen in de spiegel naar jezelf te kijken en tegen jezelf te zeggen dat je een superman bent en dat je vandaag weer een topprestatie kan gaan leveren. Een prestatie voor je werkgever en klanten, maar vooral een prestatie voor jezelf.

In het dagelijks werk worden we vaak geleefd door de omgeving, waardoor we vaak aan het eind van de dag het gevoel hebben dat we de hele dag druk zijn geweest, maar eigenlijk niets hebben gedaan. Een middel om hier anders naar te kijken is om behalve een "to do list" ook een "done" list te maken. Schrijf kort op wat je hebt gedaan, ook al heb je dan geen één punt van je "to do list" afgewerkt, dan kan je toch zien dat je die dag nuttig bezig bent geweest. Ook kan die lijst gebruikt worden om te kijken of je tijd verliest aan taken die minder relevant zijn en mogelijk uit je takenpakket kunnen verdwijnen


Verantwoording

Voor deze pagina is o.a. inspiratie gehaald uit het boek "Van weten naar doen" door Ken Blanchard, Paul J. Meyer en Dick Ruhe