THItus.NL

kritische en soms creatieve gedachtes over religie en levenshouding

water

Zingeving

 

Wat is de zin van het leven? Waarom bestaat de wereld? Het antwoord is dat het leven zin geeft aan de wereld. En dat jij zelf zin kunt geven aan jouw leven. Op deze en de onderliggende pagina's komen onderwerpen die dit duidelijker maken en je verder kunnen helpen.


De basis

Vaak wordt de vraag gesteld: "Wat is de zin van het leven?" Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig als je nadenkt over de alternatieven.

Stel dat er helemaal niets zou zijn, geen tijd, geen ruimte, geen massa, geen energie, geen leven, geen bewustzijn, gewoon niets. Iets wat er niet is, heeft dus ook geen nut, functie of zin.

Stel dat er wel ruimte is, maar die zou helemaal leeg zijn. Dan heeft dat nog steeds geen enkele zin.

Stel dat er ruimte is, massa, tijd, natuurwetten en krachten maar geen leven. Dan zou dat nog steeds een zinloos gebeuren zijn. Het zou voor niets of niemand enig verschil maken of het wel of niet zou bestaan.

Maar nu voegen we daar leven aan toe, dan voel je al dat het meer zinvol wordt. Het leven geeft de wereld al enigzins zin.

Als laatste voegen we daar bewust leven aan toe. Leven dat zich bewust is van de omgeving, leven dat de omgeving kan zien en waarnemen en waarderen. Leven dat zich kan ontwikkelen. Nu krijgt de wereld pas echt zin.

Het antwoord op de vraag: "Wat is de zin van het leven?" is dus: "Het leven geeft zin aan ons wereld." "Het leven geeft zin aan ons Universum." "Het leven geeft zin aan de tijd." "Het leven geeft zin aan energie en massa."


"De zin van mijn leven"

Hiervoor hebben we gezien dat het leven zin geeft aan alles. Hoe meer leven er is, hoe meer zin er wordt gegeven aan alles. Jouw leven draagt hier dus ook aan bij. Jij bent een uniek mens met een unieke kijk op de wereld. Door jouw ogen, zie jij een stuk van de wereld en met jouw ogen geef jij zin aan een stuk van de wereld. Met jouw oren, hoor je de geluiden van de wereld, de geluiden die jij hoort zijn uniek, jij bent de enige die al die geluiden in die volgorde en op die manier hebt gehoord, daardoor is jouw beleving uniek en daardoor geef jij alles op een unieke manier zin.


Hoe geef ik mijn leven zin?

"Hoe geef ik mijn leven zin?" is ook een veelgehoorde vraag. Maar zoals hiervoor al staat, door te leven geef je je leven al zin. Kijk om je heen, zie, hoor, ruik, voel al het moois wat er is in deze wereld. Lees, leer en ervaar hoe mooi, ingewikkeld en knap alles in elkaar zit en met elkaar is verbonden.

Maar er zijn genoeg mensen die worstelen met het leven, ze worstelen met hun gevoelens of weten niet hoe ze goed moeten leven. Het antwoord daarop is wat complexer en kent veel verschillende invalshoeken. Hieronder noemen we er een paar, maar er zijn er oneindig veel meer.


Het boek Job

In het bijbelboek Job zien we het verhaal van een eerlijk, gelovig en succesvol mens die op een bepaald moment alles kwijt raakt; zijn rijkdom, zijn aanzien, zijn gezin en zijn gezondheid. In een gesprek met vrienden beklaagd hij zich over de oneerlijkheid van God. Je kan dit ook zien als de oneerlijkheid van het leven. De eindconclusie van het boek is dat je niet moet proberen het plan van God of het leven te begrijpen, want je hebt het toch niet onder controle. Het enige dat je kan doen is proberen zo goed en rechtvaardig mogelijk te leven. Het huidige leven is erg complex en telkens worden we geconfronteerd met nieuwe informatie en inzichten waaruit blijkt dat we het in het verleden verkeerd hebben gedaan. We moeten ons realiseren dat onze kennis tijd en mogelijkheden beperkt zijn. Als we binnen onze mogelijkheden en beschikbare kennis proberen naar anderen toe zo eerlijk en rechtvaardig mogelijk te zijn, mogen we trots zijn op onszelf. Bij het krijgen van nieuwe inzichten moeten we niet met terugwerkende kracht onszelf veroordelen, maar met deze nieuwe inzichten nieuwe keuzes voor de toekomst maken.


Religie en de zin in het leven

In de site gotquestions.org wordt deze vraag vanuit de Christelijke religie benaderd. De gedachte is dat mensen met veel rijkdom geen plezier en voldoening meer van deze rijkdom hebben. De genoemde oplossing is het zoeken naar God. Een relatie met God geeft de ware rijkdom.